Tuesday, February 26, 2013

River Kwai, Kanchanaburi


4 bulan blog ni tak di "update". Harini rasa nak update sikit. Kali ni nak kongsi cerita trip kami ke Kanchanaburi hujung tahun 2012.

Kami layan naik keretapi menyusuri Death Railway. The "Death Railway" atau dalam Bahasa Melayu orang sebut "Landasan Keretapi Maut". Mai nak cerita sikit sebab apa nama dia macam bahaya ja. 240000 orang buruh paksa yang dikerah untuk built this railway by Empire Of Japan during World War II but almost 106000 yang mati sepanjang projek ni, tu yang nama dia "Landasan Maut". Nak tau sejarah menyeluruh pasai Landasan Maut ni boleh la pi baca buku sejarah.

26th Dec 12 : Kami bermalam di Sam's River Raft House, located at Kwai River Kanchanaburi. Memang berbaloi2, cheaper and good location. Only 250THB @ RM25 per night, anda akan tidur nyenyak di atas rumah rakit. Just a few kilometer from "The Bridge On The River Kwai".

27th Dec 12 : Dari raft house kami naik "tuk tuk" heading to "The Bridge On The River Kwai", starting point for railroad trip kami ni. A lot of foreigner was here, semua macam kami juga nak merasa sendiri pengalaman menaiki train ikut "Landasan Keretapi Maut" ni. We will take a ride on the train to the end of the line (Nam Tok). Ticket fare untuk local people cuma la 20THB @ RM2 sehala tapi untuk foreigner harganya jadi 100THB @ RM10 sehala. Naik la jauh mana pun tu la harga tiket dia. Dari River Kwai kami akan melintasi stesen Wang Yen, Baan Kao, Thakilen, Tham Krasae, Wang Pho, Koe Mahamongkol and Nam Tok. Pemandangan sepanjang perjalanan sangatlah cantik dan pelbagai. Kena pi sendri baru dapat pengalaman yang pasti sentiasa dihati. Letih dah tulis, nak kluaq makan lak. K Bye.


The Bridge On The River Kwai

Monument
Ka
Iconic Station On The Death Railway Line

3rd Class Train.




















1 comment:

  1. assalamu alaikum wr wb..
    bismillahirrahamaninrahim... senang sekali saya bisa menulis
    dan berbagi kepada teman2 melalui tempat ini,
    sebelumnya dulu saya adalah seorang pengusaha dibidang property rumah tangga
    dan mencapai kesuksesan yang luar biasa, mobil rumah dan fasilitas lain sudah saya miliki,
    namun namanya cobaan saya sangat percaya kepada semua orang,
    hingga suaatu saat saya ditipu dengan teman saya sendiri dan membawa semua yang saya punya,
    akhirnya saya menanggung hutang ke pelanggan-pelanggan saya totalnya 470 juta dan di bank totalnya 600 juta ,
    saya sudah stress dan hampir bunuh diri anak saya 3 orang masih sekolah di smp / sma dan juga anak sememtarah kuliah,tapi suami saya pergi entah kemana dan meninggalkan saya dan anaka-naknya ditengah tagihan hutang yang menumpuk,
    demi makan sehari hari saya terpaksa jual nasi bungkus keliling dan kue,
    ditengah himpitan ekonomi seperti ini saya bertemu dengan seorang teman
    dan bercerita kepadanya, alhamdulilah beliau memberikan saran kepada saya.
    dulu katanya dia juga seperti saya setelah bergabung dengan KH. Ahmad Danan hidupnya kembali sukses,
    awalnya saya ragu dan tidak percaya tapi selama satu minggu saya berpikir
    dan melihat langsung hasilnya, `
    saya akhirnya bergabung dan mengunjung websiteNya http://pondok-allaqsha.logdown.com atau KLIK DISINI semua petunjuk K.H. Ahmad Danan saya ikuti dan hanya 1 hari astagfirullahallazim,
    alhamdulilah demi allah dan anak saya,
    akhirnya 5m yang saya minta benar benar ada di tangan saya,
    semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha,
    kini saya kembali sukses terimaksih tlpon Kh. Ahmad Danan nmr.0822"9128"6336 saya tidak akan melupakan jasa aki.

    jika teman teman berminat, yakin dan percaya insya allah,
    saya sudah buktikan demi allah silahkan KLIK DISINI












































    ReplyDelete