Monday, September 10, 2012

Taman Perbandaran Hatyai

Dah sebulan blog ni tak diselenggara. Hari ni pun cuma ada masa yang sangat terhad untuk update. Jom kita jalan-jalan kot dekat sudah la no. 
Posting kali ni cuma sedikit info tentang Taman Perbandaran Hatyai atau dalam bahasa Inggeris "Hatyai Municipal Park. Taman ni terletak di Jalan Kanchanawanit, lebih kurang 6 km dari Pusat Bandar Hatyai. Tak la susah untuk sampai ke sini, cuma ikut lebuhraya Hatyai - Songkhla ja. Taman ni meliputi hutan dan juga bukit, so agak luas saiz taman ni. Taman ni menjadi tumpuan utama penduduk Hatyai untuk berekreasi. 
Di taman ini terdapat tugu peringatan "King Rama 5" yang terletak di kaki bukit. 
Di atas puncak bukit pula terdapat patung Buddha gergasi setinggi 20 meter dan terdapat perkhidmatan kereta kabel untuk menuju ke patung Buddha tersebut. Apa yang menarik di situ kita dapat menikmati panorama Bandar Hatyai. 
Selain patung Buddha terdapat juga patung Jade Dewi Guan Yin di sini. Harga untuk tiket kereta kabel adalah sebanyak RM20 seorang. 
Antara tarikan utama taman ini adalah Rumah Ais atau di kenali sebagai "Hatyai Ice Dome". Tiket sebanyak RM30 seorang di kenakan sekiranya ingin memasuki ke dalam. Di bahagian dalam "Ice Dome" ini terdapat pelbagai monumen serta struktur bangunan terkemuka dunia termasuklah Masjid Putrajaya.

Sangat cantik. Jadi tunggu apa lagi, bukannya jauh mana pun. 
Jumpa lagi... Bye Bye..
Cek nak p pekena teh dulu. Chow.


No comments:

Post a Comment